Ajatuksia kasvatustyöstäni

Kasvatit   → TuloksiaJoomagnan & Criminales kasvattaa yhtä maailman suosituimmista palveluskoiraroduista, saksanpaimenkoiria. Oma harrastukseni rodun parissa alkoi kesällä 2006 ja ensimmäinen pentueeni näki päivänvalon vuonna 2008. Pentuja on toki tullut muistakin roduista, mm. lyhytkarvainen collie, belgianpaimenkoira, rottweiler, kettuterrieri, vihikoira sekä kultainennoutaja. Saksanpaimenkoirien lisäksi kasvatan kultaisianoutajia ja malinoiseja kennelnimellä Duun, sekä cockerspanieleita kennelnimellä Detur.

Hyvä saksanpaimenkoira rakentuu vahvasta saalisvietistä, luonnollisesta aggressiosta, hyvästä pigmentistä ja terveestä päästä terveessä ruumiissa. Rotuna se on äärettömän monipuolinen: sitä käytetään polisiin ja rajavartiolaitosten toimesta puhtaana työkoirana, mutta se menestyy myös aktiiviharrastajien käsissä sekä kentällä että kotisohvalla. Maineestaan huolimatta saksanpaimenkoira ei ole jokaisen käteen sopiva. Etenkin aloittelevan harrastajan on ymmärrettävä koiran ominaisuudet kokonaisuudessaan: ohjaajan tulee tietää kuinka tiettyjä viettialueita hallitaan riittävän turvallisesti jotta yhteiselo nyky-yhteiskunnassa on mahdollisimman rauhaisaa. Meiltä lähtevät saksanpaimenkoirat eivät valitettavasti sovellu kotikoiriksi eikä niitä myydä sellaisiin koteihin missä suojeluharrastuksesta ei olla kiinnostuneita.

SAKSANPAIMENKOIRASTA

Saksanpaimenkoira on ennenkaikkea käyttökoirarotu. Saksalainen ratsumestari Max von Stephanitz loi periksiantamattomalla luonteellaan työkoirarodun, joka on vieläkin maailman suosituin palveluskoirarotu. Saksanpaimenkoira tunnetaan kaikkialla maailmassa ja sen ulkomuoto herättää ihailua - mutta myös pelkoa. Rotu jakaantui radikaalisti käyttö- ja näyttelylinjaksi 1980-luvulla. Näyttelylinjan ja käyttölinjan yhdistelmiä sanotaan sekalinjaksi. Virtuaalimaailmassa kaikki saksanpaimenkoirat ovat pääasiassa seka- tai käyttölinjaisia. Täysin näyttelylinjaisia näkee aniharvoin.

Saksanpaimenkoiran tulee olla luonteeltaan tasapainoinen, itsevarma, vahvahermoinen sekä ehdottoman ennakkoluuloton, mutta myös hyvin säyseä. Se on hyvin älykäs ja tarkkaavainen, ja sen pitäisi olla helposti ohjattavissa. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus vahti-, suojelu- ja palveluskoirana edellyttää koiralta rohkeutta, taistelutahtoa ja kovuutta. Ihanteellinen saksanpaimenkoira on nuoresta pitäen kaksiviettinen.

Saksanpaimenkoira on ravaaja. Paimenkoiriksi jalostettujen koirien piti olla kestäviä ja jaksaa ravata päiväkausia vaeltavien lammas- ja karjalaumojen perässä. Tälläisistä tehtävistä selviytivät parhaiten voimakkaasti kulmauttuneet koirat, joilla oli tehokas, pitkä ravi. Edellytyksenä oli pitkä, ja melko kapea rintakehä sekä pitkänomainen runko. Tästä syystä saksanpaimenkoiran rakenne on pitkänomainen ja sillä on vahva, vaivaton ravi. Ravin ei ole toivottavaa olla maatavoittavaa. Karvamuunnoksia saksanpaimenkoiralla on kaksi, joista pitkäkarvainen versio on saanut jalansijaa hiljalleen lyhytkarvaisen rinnalle. Karvamuunnosten yhdistäminen on sallittua.
TAVOITTEENI KASVATUKSEN PARISSA

Kasvatukseni tavoitteena on kasvattaa voimakkaasti käyttösukuisia saksanpaimenkoiria harrastus- ja urheilukoiriksi rodun harrastajille sekä kasvattajille. Ihannesaksanpaimenkoirani on energinen ja työkykyinen, unohtamatta hyvää rakennetta sekä käyttöominaisuuksia. Arvostan rodussani rehellistä luonnetta ja tervettä itsevarmuutta. Luonne on ehdottomasti tärkein asia jalostuksessa ja koiran luonne on tunnettava läpikotaisin. Tästä syystä pyrin käyttämään jalostukseen koiria, joiden kanssa olen itse harrastanut. Mielestäni saksanpaimenkoiran tulee olla "yhden miehen koira" ja ilmentää voimakasta laumasidonnaisuutta pennusta pitäen. Käytän jalostukseen mielelläni koiria, jotka eivät osoita suurta palvelusalttiutta vieraille tai joille ulkopuoliset ihmiset ovat ilmaa.

Tavoitteenani ei ole luoda mitään uutta, vaan parantaa vanhoja linjoja. Ulkosiitos on kasvatukseni perusta. Suosin keskikokoisia, voimakasluustoisia narttuja välttäen muuten äärirajoilla olevia koiria. Korvien asento tai turkin pituus ei ole olennaisin asia kun etsitään jalostukseen sopivia koiria, vaan koiraa katsotaan kokonaisuutena - parantaako tämä koira rodun terveyttä ja käyttöominaisuuksia vai ei. En käytä jalostukseen koiria, joiden kanssa harrastaminen on tuskallisen hidasta tai joista ei ole suojeluharrastukseen.

Pitääkseni saksanpaimenkoiran ensisijaisesti käyttökoirana, kilpailen itse aktiivisesti tottelevaisuudessa sekä suojelussa ja toivon sitä myös pennun omistajalta. Pennun omistaja sitoutuu myös kilpailemaan koirallaan aktivisesti hyvän kodin tarjoamisen lisäksi. Suosittelen kaikkia kasvattejani kilpailemaan rodunomaisissa kokeissa (suojelu, haku) saadakseni tietoja kasvattamieni pentujen vietikkyydestä. Kasvatilleni pitää hankkia vähintään IPO1-tulos.

Olen hyvin tarkka jalostukseen käytettävistä koirista. En käytä jalostukseen koiraa, jonka lonkkatulos on C tai huonompi, tai jolla on jokin terveydellinen haitta, esimerkiksi allergia. Vaalin omissa koirissani rodunomaisia piirteitä, kuten voimakasta saalisviettiä, itsevarmuutta sekä luonnollista aggressiota. Kuvautan kaikki omistamani koirat niin lonkkien kuin selänkin ohelta vaikken kilpailisi koiralla ollenkaan. Kasvattieni kuvauttaminen auttaa minua saamaan yleiskuvaa pentueiden terveydentilasta ja parantamaan mahdollisia epäkohtia seuraavien pentujen kohdalla.

Luotan vakaasti omaan kokemukseeni saksanpaimenkoirista sekä omaan 'rotusilmään'. Annan painoarvoa etuosan rakenteelle ja yleisilmeelle, en niinkään yksittäisille kohdille kuten ranteille tai selkälinjalle. Usein oma silmä kertoo enemmän kuin viisi näyttelytulosta pelkiltä rivituomareilta, sillä tulostakin on tullut sekä kentällä että kehissä: monen lajin valioita ei leivota huonosta rakenteesta, saatika epätasapainoisesta luonteesta.KASVATIN OMISTAMINEN

Jätän yleensä pentueen parhaimman koiran itselleni kasvamaan. Aina ei kuitenkaan löydy tilaa tai aikaa, jolloin sijoitan sen muualle. Sijoituskoira on koira, joka on nimellisesti minun koirani kunnes sille on teetetty ensimmäinen pentue Joomagnan & Criminalesin nimiin. Pentueen jälkeen koiran hallintaoikeus siirtyy sijoituskoiran haltijalle. Sijoituskoiran hankkimista tulee harkita huolella, sillä vaikka se onkin erinomainen keino päästä rotupiireihin sisään, on se myös aikaavievä koiran omistusmuoto. Annan koiria sijoitukseen vain tuntemilleni henkilöille, joten ensimmäisiä virtuaalikoiriaan hankkivalla harrastajalla ei valitettavasti ole mahdollisuutta saada sijoituskoiraa.

Pyrin etsimään syntyneille pennuille uudet kodit mahdollisimman nopeasti. Uudelta omistajalta vaaditaan kärsivällisyyttä, joustavuutta ja sosiaalisia taitoja, sillä pidän yhteyttä kasvatteihini myös myöhemmin. Itse vaadin sivunäyttöä aikaisemmilta koiriltasi ja kenneliltäsi, jotta tiedän millaiseen kotiin koira olisi menossa. Kuvatkin olisi hyvä olla jo valmiina, mutta ne voidaan hankkia myöhemminkin. Se, onko kasvatillani piirretyt kuvat vai valokuvat, ei ole olennaista.

Uusilta kasvatinomistajilta haluan aina kuulla hieman tulevaisuudensuunnitelmista ja taustoista. Olen kiinnostunut harrastustaustastasi, koiramäärästäsi. Missä lajeissa mahdollisesti kilpailet, miten olet menestynyt. Kasvatatko kenties rotua ja haluaisit kasvatistani jalostuskoiran? En anna koiriani pelkästään talli- tai kotikoiriksi, vaan kotiin, jossa sen kanssa touhutaan ja kilpaillaan. Koiralla on kilpailtava jossakin käyttökokeissa kuten palveluskoirakokeissa, agilityssa, paimennuksessa, vesipelastuksessa, pelastuskoirakokeissa tai tottelevaisuuskokeissa. Näyttelyissä käyminen on suositeltavaa, muttei missään nimessä pakollista. Yhdelläkään kasvatillani ei ole automaattisesti jalostusoikeutta, vaan se "lunastetaan" minulta. En ole evännyt vielä yhtäkään jalostuskäyttöä. Näin pysyn mukana, mitä koiraa käytetään jalostukseen ja kelle.

Kasvattini luovutetaan rokotettuina, sirutettuina, madotettuina, eläinlääkärin tarkastamina ja rekisteripapereiden kera 9 viikon ikäisenä. Jokainen kasvatti rekisteröidään vFCIn rekisteriin sekä virtuaaliseen saksanpaimenkoirien tietokantaan. Mukaan pennulle tulee kattava pentupaketti sekä kasvattajan elinikäinen tuki. Pennun hinta vaihtelee sukutaulun ja tulosten mukaan, lisää aiheesta täällä.

Omistaessani kasvattini, teet koiralle omat sivut kahden viikon kuluessa syntymäpäivästä tai varauspäivästä. Sivuilla on mainittava koiran virallinen nimi, rotu, sukupuoli, kasvattaja ja vanhemmat linkitettynä. Luonnollisesti näitä tietoja ei saa mennä muuttamaan. Toivon, että saksanpaimenkoira-kasvattieni omistajat suuntaavat suojeluun.

Olen kiinnostunut kasvattieni elämästä ja on kiva kuulla miten pennulla on mennyt näyttelyissä tai kokeessa. Siksi vieraskirja on avoinna tälläisille viesteille. Aktiivisuus karvaturrit-foorumilla tai keskusteleminen sähköpostitse nostaa aina kasvatinomistajien mahdollisuuksia saada esimerkiksi sijoituskoira tai pentueen paras pentu. Jos sinulla on kiireistä aikaa, etkä kerkeä kilpailemaan koirasi kanssa, ilmoita siitä minulle! Katsotaan mitä voimme asialle tehdä.

Kasvattini omistajana edustat ennenkaikkea Joomagnan & Criminales-kennelien kasvatustyötä ja saat kasvattajan tuen 24/7. Mikäli jostain syystä haluat luopua koirastasi, ilmoita siitä minulle. Pidätän etuosto-oikeuden itselläni kasvattejani koskevissa myyntitapahtumissa. Avustan myös parhaani mukaan kisauksen ym suhteen esimerkiksi erilaissa elämäntilanteissa.