Breeding


suunnitelmissa   |   pentueet


© Merry Cocktails

Hankin ensimmäisen cockerspanielini cazalta, kennel Ettoresta. Pyysin kaunista ja pontetiaalista narttua ja sain sen mitä halusin. Pennun virallinen oli Ginger Up At Ettore ja kutsumanimenä oli Chanel. Chanel oli varsinainen rämäpää, sillä se ei pelännyt hihnassa mitään tai ketään. Kilpailin Chanelin kanssa aktiivisesti agilityssa ja näyttelyissä, suoritettuani ensin myös spanielikokeiden taipumuskokeet sekä käyttäytymiskokeen. Näyttelyistä Chanel haki useita sertifikaatteja sekä yhden maailmanvoittaja-tittelin.

Chanelin ollessa kaksivuotias, aloin haaveilla cockerspanieliuroksesta. Chanel oli erinomaisesta, hyviä jälkeläisiä periyttävästä suvusta, joten olin aika tarkkana hankkiessani toista koiraa. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin ottamaan uroksen Copelin Miiralta. Koska hain tälläkertaa hieman helpompaa, mutta silti näyttävää urosta, sain Copel Highway Lightsin, eli Frankin. Chaneliin verrattuna Frank oli erittäin mukautuva ja helppo uros. Se on osoitti erityistä lahjakkuutta spanielikokeissa. Näyttelyistä Frank haki sertfikaatteja ja oli muutaman kerran rotunsa paras.

Näiden kahden spanielin jälkeen olin aivan myyty rotuun. Sain kasvattajanimen Detur lokakuussa 2010. Sittemmin olen hakenut koiria ympäri maailmaa ja myynyt kasvattejani vähintään yhtä laajalle. Tällä hetkellä päälajini ovat ehdottomasti näyttelyt, mutta harrastamme myös tokoa ja agilitya, spanielikokeita unohtamatta. On ollut sanoinkuvaamattoman mahtavaa voittaa saman kanssa näyttelyissä sertejä ja hakea valiotitteliä käyttölajeista. Maailmanvoittajatitteleitä olen tuonut omilleni koirilleni viisi kappaletta, ja kaikki vieläpä eri koirilla! Muita voittajatitteleitä on tullut myös kasapäin.

HARKITSEKO COCKERSPANIELIA?


Etsitkö keskikokoista koiraa, joka sopeutuu lähes laumaan kuin laumaan? Miellyttääkö silmääsi lurppakorvat ja surullinen, jopa anova katse? Haluatko koiran, joka palvoo sinua tilanteessa kuin tilanteessa, joka sopeutuu kanssasi mitä ihmeellisimpiin elämäntilanteisiin? Koira, jonka kanssa ei tarvitse tapella liiallisen riista- tai sukupuolivietin kanssa ja jonka kanssa on helppo aloittaa harrastaminen, on cockerspanieli. Cockerspanielin alati heiluva häntä ja miellyttämishaluinen luonne on tehnyt siitä yhden suosituimmista seura- ja harrastuskoirista. Jos haluat cockerspanielin, onnittelen!

Teen kaikkeni sen eteen, jotta Detur-kasvatillani olisi hyvät lähtökohdat aloittaa oma, uusi elämä omistajansa kanssa. Pentujen kanssa seurustellaan paljon kun ne ovat pieniä ja ne oppivat jo pennusta pitäen laumakäyttäytymisen. Kun pennut oppivat kävelemään, päästän ne oman laumani luokse tutustumaan ja opettelemaan miten laumassa käyttäydytään. Pentujen kanssa on harjoiteltu näyttelyseisomista ja niitä on räplätty urakalla. Kaikki eväät tasapainoiseen kasvamiseen uuden omistajan luona on annettu.

Jos haluat metsällä voittoisan cockerspanielin, suosittelisin kääntymään käyttölinjaisten kasvattajien puoleen. Mutta mikäli haluat suunnata näyttelyihin ja etsit luonteellisesti kaikkeen harrastamiseen sopivaa tykkiä, on Detur-kasvatti kuin tehty sinulle. Kasvattamissani pentueissa ei ole ollut suurta hajontaa luonteiden puolesta. Kasvateilleni on tyypillistä syvä eturinta ja voimakkaat raajat.


© Janos Rusiczki / BY-NC-SA

AJATUKSIANI COCKERSPANIELEIDEN KASVATUKSESTA


Tavoitteenani on kasvattaa terveitä, kauniita ja hyvähermoisia cockerspanieleita lähinnä rodun kasvattajille ja harrastajille. Kasvatan show-, eli näyttelylinjaisia cockerspanieleita, unohtamatta kuitenkin sen alkuperäistä käyttöä. Rodun parissa on tavattu häiritsevän paljon huonoluonteisuutta. Pidän liiallista pehmeyttä ja arkuutta suoranaisena kirosanana kasvattajan roolissa, sillä liian pehmeä koira on kasvattajalle ja omistajalle aina rasite. Pyrin hankkimaan mahdollisimman paljon ulkomaisia koiria jalostuskäyttöön ja käyttämään luonteeltaan kovempia koiria.

Kasvatukseni perustuu ulkosiitokseen ja harvasukuisiin koiriin. Suvullisia koiria käyttäessäni otan aina huomioon koirien sukurasitteet. Kaikki jalostukseen käyttämäni koirat ovat kuvattu lonkkien, kyynärien, polvien sekä silmien osalta. Raja-arvona pidän lonkissa C-lonkkaa, kyynärissä ja polvissa 0/0. Kaikki koirat geenitestataan familiaarinen nefropatian, - perinnöllinen munuaisen kuorikerroksen surkastumasairaus - varalta sekä niille tehdään silmätutkimus.

Jalostukseen käytettäviltä koirilta vaadin hyvää perusluonnetta: sen tulee olla ihmisille ystävällinen, antaa tehdä hoitotoimenpiteet murisematta sekä osata olla yksin kotona tuhoamatta asuntoa. Lisäksi sen tulee tulla edes toisen sukupuolen edustajien kanssa toimeen. Koiralla on myös oltava hyväksytty spanieleiden taipumuskoe sekä sillä tulee olla vähintään yksi sertifikaatti näyttelyistä. Kaikki muut koetulokset ovat plussaa.

Kasvatan pienikokoisia, kolmen tai neljän pennun pentueita noin kerran vuodessa, useimmiten kysynnän mukaan. Pennunostaja voi päättää pennun värin aivan vapaasti, lukuunottamatta orange roania. Sillä, onko kasvatillani piirretyt tai valokuvat, ei ole merkitystä. Toivon että kasvatilleni hankitaan rodunmukaiset kuvat ja voin tarvittaessa auttaa kuvien kanssa.

Kannustan kasvattejani kilpailemaan näyttelyissä, agilityssä sekä spanielikokeissa, muut lajit ovat ehdottomasti plussaa! Oletan kuulevani kuulumisia vähintään kerran vuodessa, mielellään useamminkin. Pennut luovutetaan kahdeksan (8) viikon iässä rokotettuna, madotettuna sekä rekisteripaperin kera. Koiraa saa käyttää jalostukseen sillä edellytyksellä, että koira on terve, kisattu sekä asiasta on ilmoitettu minulle. Kasvattajana minulla on etuoikeus ottaa koira takaisin mikäli omistaja haluaa siitä luopua tai mikäli omistajaan ei saada mitään yhteyttä kohtuullisen ajan sisällä. Tällöin etsin kasvatille uuden kodin.

Jos oma koira ei houkuttele, on myös osaomistus- tai sijoituskoira mahdollinen. Tällöin sopimus on tapauskohtainen ja koira asuu haltian luona. Sijoituskoiran omistaja sitoutuu kilpailemaan koiralla erittäin aktiivisesti ja huolehtimaan koirasta koko sen eliniän ajan. Mainitsethan mielenkiinnostasi osaomistus- tai sijoituskoiraan etukäteen.
Detur is a SIM-game kennel, so it has nothing to do with reality. I'm sorry, but this site is only Finnish. You can read about sim-game kennels in English here.
Detur on virtuaalikennel, joten mitään ei tapahdu oikeassa elämässä. Sivuillamme esiintyvät kuvat eivät liity sivulle kirjoitettuihin teksteihin.
Jos haluat tietää enemmän virtuaalikenneleistä, luethan tämän.